AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, December 8, 2010

Торта с шампанско "Аз пия звездите" / "I'm Drinking the Stars" Champagne Cake


„Елате бързо! Аз пия звездите!” – възкликва, според легендата,  бенедиктинския монах Дом Пиер Периньон, когато отпива за първи път шампанско... И въпреки че нито е действителния откривател на  шампанското, :) нито май и звездните думи са негови, те най-точно са уловили магията на пенливото ароматно вино, която ни възвисява сред звездите...


Бях обешала огромна звездна торта с мнооого шампанско за рождения ден на детенце, тъй като е малък и още не може да пие от магията директно… Ta вчера беше великия ден... Избра си торта с много шоколадови блатове с шампанско, шоклодов мус с шампанско, топинг от мус с бял шоколад и шампанско – и разбира се – ягоди, защото удоволствието от шампанското никога не е съвсем пълно без ягоди :)... Малко сложничка  задача, директно решение на която не открих никъде, така че нашата торта се оказа калейдоскоп от рецепти за торти и мусове – адаптирана от предложения на David Lebovitz, който в началото на лятото открих благодарение на прекрасната торта на Диди, Old Time Cooking Recipes, Magic of Spice, :) плюс доза авторски идеи :))) и много импровизация.

 
Необходими продукти:

За блатовете:

1 голямо пакетче масло 250 гр. на стайна температура
2 чаши пудра захар
2 ¾ брашно
10 лъжици неподсладено какао на прах
3 ч.л. (1 ½ пакетче) бакпулвер
1 ч.л. сол
1 чаша качествено шампанско
2 ампули ванилия (или 4-5 пакетчета)
8 белтъка
1 чаша шоколадов чипс или начупен на дребни парченца шоколад (по желание)
Шампанско за сиропиране на блатовете (по желание)

За Шоколадовия мус с шампанско:

200 гр тъмен качествен шоколад (аз сложих млечен, че така пожела рожденика)
½ чаша шампанско

2 с.л. масло
4 жълтъка
½ чаша пудра захар
½ чаша шампанско (втора ½ :))
1 ампула ванилия (или 1-2 прахчета)
1 чаша подсладена течна сметана
165 гр. маскарпоне (1/3 част от опаковка 500 гр.)
200 гр. печни и обелени цели лешници

За глазурата с бял шоколад и шампанско:

100 грама качествен бял шоколад
¼ чаша шампанско

1 с.л.масло
4 жълтъка
½ чаша пудра захар
½ чаша шампанско
1 ампула ванилия (или 1-2 прахчета)
1 чаша подсладена течна сметана
330 гр. маскарпоне (останалите 2/3 от опаковката)

За Топинга:

250 гр. ягоди
100 гр тъмен шоколад (аз пак ползвах млечен)
100 гр. бял шоколад
Бял и жълт перлен оцветител за храни Кадндурин  (по желание)


 
 
Начин на приготвяне:

На блатовете:

Нагряваме предварително фурната на 160С (325F).

Разбиваме в голяма купа или в купата на електрически миксер маслото с миксера, докато побелее.

Добавяме пудрата захар и продължаваме да разбиваме, докато се получи пухкава смес.

В отделна купа пресяваме заедно брашното какаото, солта и бакпулвера.

Добавяме на 3-4 пъти смесените сухи съставки към маслената смес като редуваме с шампанско.

Добавяме ванилията.

В отделна купа разбиваме на твърд сняг белтъците.

Добавяме внимателно към тестото и разбиваме леко докато сместа се хомогенизира.

Добавяме и шоколадовия чипс.

Покриваме с хартия за печене дъното на 22 см. форма с подвижен ринг  и намасляваме вътрешната страна на ринга и изсипваме ½ от тестото.

Печем в предварително нагрята на 160 С (325 F) фурна за около 30 минути или докато забоден в средата на блата тестер излиза сух, като след около двайстата минута, ако е необходимо, покриваме с хартия за печене да не прегори.

Изваждаме от фурната и оставяме за около 5 минути блата да изстине върхи решетка, след което разтваряме ринга, остстраняваме блата от формата и оставяме да изстине напълно върху решетка.

Печем аналогично и втората част от тестото :) или ако имаме 2 еднакви форми, ги печем едновременно.

След като блатовете са напълно изстинали (най-добре на следвашия ден) разрязваме с остър нож или приспосбление за рязани на торти :) или който си може – с конец всеки от блатовете на две.

На Шоколадовия мус с шампанско:

В огнеопорен съд на водна баня разтопяваме 200 гр. тъмен шоколад, 2 с.л. масло и ½ чаша шампанско и разбъркваме добре до получаване на гладък крем. Отстраняваме и оставяме да изстине добре, като от време на време разбъркваме.

Отново на водна баня в друг огнеопорен съд разбиваме 4 жълтъка, ½ чаша пудра захар, ½ чаша шампанско и ампула (или 1-2 прахчета) ванилия за около 10-ина минути , или докато се получи пухкав яйчен крем :) БОЖЕСТВЕН е!!! Отстраняваме и оставяме да се охлади добре, като отново разбъркваме от време на време.

В отделна купа разбиваме с миксер на максимална степен 1 чаша подсладена сметана на твърд сняг. Постепенно добавяме към разбитата сметана 165 гр. маскарпоне и разбъркваме с дървена лъжица, или на ниска скорост с миксер докато сместа се хомегенизира.

След като шоколадовата и яйчената смеси са добре изстинали, добавяме внимателно яйчената към шоколадовата и разбъркваме добре до хомогенен крем. Внимателно добавяме и крема маскарпоне. Разбъркваме докато се усвои напълно. Покриваме с пластично фолио и оставяме в хладилника да се стяга.

На глазурата с бял шоколад и шампанско:

В огнеопорен съд на водна баня разтопяваме 100 гр. бял шоколад, 1 с.л. масло и ¼ чаша шампанско и разбъркваме добре до получаване на гладък крем. Отстраняваме и оставяме да изстине добре, като от време на време разбъркваме.

Отново на водна баня в друг огнеопорен съд разбиваме 4 жълтъка, ½ чаша пудра захар, ½ чаша шампанско и ампула (или 1-2 прахчета) ванилия за около 10-ина минути , или докато се получи божествения пухкав яйчен крем. Отстраняваме и оставяме да се охлади добре, като разбъркваме от време на време. (Голямо бъркане пада :) общо взето).

В отделна купа разбиваме с миксер на максимална степен 1 чаша подсладена сметана на твърд сняг. Постепенно добавяме към разбитата сметана останалите330 гр. маскарпоне и разбъркваме с дървена лъжица, или на ниска скорост с миксер докато сместа се хомегенизира.

След като и тези шоколадова и яйчена смеси изстинат добре, добавяме внимателно яйчената към шоколадовата смес и разбъркваме добре до хомогенен крем. Внимателно добавяме и крема маскарпоне. Разбъркваме докато се усвои напълно. Покриваме с пластично фолио и оставяме в хладилника да се стяга.

*** Блатовете и мусовете можем да си приготвим и от предната вечер.


Сглобяване на тортата:

Поставяме първия от четирите блата ърхи тортена поставка или чиния за торта. Сиропираме с 5-6 с.л. шампанско (може и разредено с малко вода или сок от портокал например – аз сиропирах само с шампанско) или колкото преценим, но няма опасност  да се разтекат блатовете – стават доста плътни...

Покриваме с една част от разделения на три равни части шоколадов мус и поръсваме с лешници (можемалко да ги понатиснем, за да потънат в муса). Поставяме и втория блат ипроцедираме по съшия начин. След това и третия – и покриваме с последния блат, който само сиропираме.

*** За последна оставяме долна част на блат - с основа, която обръшаме за :) лице на тортата, че е по-равна... Ние малко се заиграхме с формата на тортата :) и ми се наложи да ползвам за последен „изтулумбен” блат, но – здраве, :) освен че не успях да си подредя ягодите както ми се искаше – се опитах да постигна от дефекта – ефект!!

След  като и четирите блата са на място, нанасяме равномерно глазурата (аз се увлякох :) и сипах малко повечко – ½ вместо ¼ чаша шампанско в белия шоколад и нямах повече бял шоколад да го сгъстя – та глазурата ми се оказа с една идея по-мека, отколкото ми се искаше, но стана някакси). Оставяме в хладилника да се стяга, докато приготвяме топинга.



 
На топинга:

*** Топинга приготвяме едва след като тортата е сглобена и покрита с глазура, зашото с разтопения шоколад трябва да се работи бързо.

Измиваме и подсушаваме на твърда салфетка или чиста памучна кърпа ягодите, като оставяме дръжките.

Разтопяваме в огнеопорна купа на водна баня 200 гр бял шоколад и в около 1/3 от количеството потапяме на половина (или поливаме внимателно с лъжица около ¾ от броя на ягодите. Оставяме да стегнат върху хартия за печенеили намаслена равна повърхност.

Изваждаме тортата от хладилника и с останалите 2/3 от разтопения бял шоколад (ако е необходимо го връшаме отново за малко на водна баня) рисуваме  фриволни „звездоподобни” форми по тортата.

В друг огнеопорен съд разтопяваме на водна баня 100 гр. тъмен шоколад и потапяме на половина (или поливаме с лъжица) останалите ягоди. И отново оставяме да стегнат върху хартия за печенеили намаслена равна повърхност.

След като шоколад по тортата и по ягодите е стегнал достатъчно, аранжирам ягодите върху тортата и поръсваме белия и жълт перлен оцветител за храни Кадндурин  (по желание).





И сме готови да отпием от звездите!!








11 comments:

  1. oooh champagne and chocolate in a cake. Heavenly!!

    ReplyDelete
  2. Sinful. That looks amazing. Beautiful job.

    ReplyDelete
  3. Страхотна е! Поздравления :-)

    ReplyDelete
  4. :)) "Sinful" - I do like that!! Thank you briarrose!!

    Cheers :)

    ReplyDelete
  5. Благодаря Ирина!!! Стана огромна :) и далече от първоначалната идея, но знаеш как понякога това, което правим, само избира как да изглежда :))

    Поздрави!!

    ReplyDelete
  6. Оооо, тази торта изглежда просто фантастично!!! Звучи невероятно вкусно, а снимките просто са страхотно изкушаващи!

    Усмихнат ден :-)

    ReplyDelete
  7. Благодаря за споделените рецепти. Кремът с шампанско ще се пробва веднага :)(т.е. след няколко дни като правя тортичка де )

    ReplyDelete
  8. Благодаря, Христина!! Лично на мен кремът с шампанско - и за торта и само като кремче - мноооого ми харесва :))
    Ще се радвам да споделиш впечатления :)

    ReplyDelete
  9. Здравейте!!!Отдавна се каня да пробвам нещо с шампанско.И открих Вашия блог .Много ми допадна рецептата.Експериментирах с малка доза крем - невероятен е!!!Само че не се получи толкова бял като на снимката.Следваща стъпка проба и с блатовете!Благодаря за споделената рецепта!Поздрави-Валя

    ReplyDelete

Blogging tips