AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, July 18, 2011

Сладолед Бейлис ... и награди / Baileys Ice Cream...and Awards




Не веднъж съм споменавала, че предпочитам алкохола за готвене, вместо за пиене :) - и че с  капачка Бейлис могат да се сътворят чудеса от иначе тривиални напитки и десерти...

Така че - просто нямаше как да се стърпя -и да не пробвам да приготвя сладолед с няколко по една капачки Бейлис :))


I аm used to say I prefer the alcohol for cooking instead of drinking:) - and that a single cap of Bailey can create miracles of otherwise trivial drinks and desserts ... 

So – I just couldnt stop myself of trying to make ice cream with a few caps of Baileys :))



Необходими съставки:

300 мл. пълномаслено прясно мляко
300 мл. готварска сметана
40-60 мл. Бейлис
4 жълтъка
1/2 до 2/3 чаша кафява захар
2 ч.л. царевично нишесте
1/2 ампула есенция ванилия (или 2 прахчета)

Ingredients: 

300 ml milk 
300 ml heavy cream 
40-60 ml Baileys 
4 egg yolks 
1/2 to 2/3 cup brown sugar 
2 tsp cornstarch 
1/2 tsp vanilla extract


Начин на приготвяне:

В съд с двойно дъно смесваме прясното мляко и сметаната и загряваме на слаб огън, като внимаваме да не кипне. Отстраняваме, добавяме на тънка струйка Бейлиса, като разбъркваме непрекъснато, и оставяме настрани.
В купа разбиваме с миксер жълтъците.
Добавяме постепенно захарта и разбиваме до бял крем - около 5-8 минути.
Добавяме ванилията и нишестето и отново разбъркваме
На струйка добавяме топлата млечно-сметановата смес и разбиваме до хомогенизиране.
Прецеждаме сместа в съд с двойно дъно (или в термоустойчив съд и на водна баня) и сгъстяваме на слаб огън, като бъркаме непрекъснато - около 8-12 минути.
Изсипваме крема в купа, покриваме със свежо фолио и оставяме да се охлади.
Изстудяваме охладения вече крем в хладилника за около 2 часа, а съда, в който ще го замразяваме във фризера.
Прехвърляме изстудения сладолед в замразения съд и разбъркваме или разбиваме с миксер.
Ако съдът не се затваря плътно, покриваме със свежо фолио и замразяваме.
Добре е през час или два да разбиваме сместа с миксер, до пълното й замразяване, но аз приготвях сладоледа късно вечерта :) и просто го оставих за през нощта най-безотговорно във фризера :)).
Преди сервиране преместваме сладоледа за около 20-ина минути в хладилника.

Поднасяме чист -  или гарниран с шоколадов или карамелен сос, или с карамелизирани ядки.


Method: 


In a double bottomed pan mix milk and cream and heat them over low heat, being careful not to bring to a boil. Remove, add the Baileys, stirring constantly, and leave aside. 
In a mixer bowl, beat the egg yolks. 
Gradually add sugar and stir until white and creamy – for about 5-8 minutes. 
Add the vanilla extract  and cornstarch and mix again 
Add the heated cream mixture and mix until homogeneous. 
Strain the mixture into a double bottomed pan (or into  heat proof bowl and over a double boiler) and thicken over low heat, stirring constantly - about 8-12 minutes. 
Pour the mixture into a bowl, cover with wrapping foil and leave to cool. 
Refrigerate for about 2 hours, as in the meantime ffreezethe container that the ice cream will be frozen into… 
Transfer the ice cream into the frozen container and stir or beat with mixer. 
If the container does not close tightly, cover with wrapping foil and freeze. 
Stir occasionally any one or two hours the mixture with a mixer until it gets completely frozen, but I prepared my ice cream late in the evening :) and just left it for the night in the freezer :)). 
Before serving the ice cream, move about 20 minutes in the refrigerator. 


Serve plain - or garnished with chocolate or caramel sauce, or caramelized nuts.



А ако не го предлагаме на деца, :) поливаме само с капачка Бейлис!!

And if the ice cream will not be served to children :) just pour over eqach serving a cap of Baileys!!



И сега за наградите!!!

Искам най-после да благодаря на Еликсир Кулинарен еликсир за красивата блог награда, която бе така щедра и мила да сподели с мен:

And now for the awards! 

I want finally to thank Elixir @ Culinary Elixir for the beautiful blog award, which she’s been so generous and kind to share with me: 



Благодаря, Еликсирче - невероятен приятел, кулинар и естет си - и съм такава късметлийка да те познавам!!!

Thanks Eliksirche – you are such a great friend, and person and foodie - and I am so lucky to know you!!! 


И да благодаря на Мони @ Kochzauber за най-вкусната роза, която съм получавала :)

And  I’d also like to thank Moni @ Kochzauber for the most delicious rose that I’ve ever got :) 




Мони, благодаря, че ме удостояваш с честта да съм сред твоите приятели!!!

Moni, thank you for the honor to be among your friends! 



А аз от своя страна бих искала да споделя и двете награди с двете прекрасни момичета - Бојана и Маја @ Ситно Сецкано - ако не сте посещавали вкусния им блог, непременно се отбийте - да се насладите на кулинарните им умения :)!!!

And in turn, I would like to share  both the awards with two lovely girls - Boјana and Maјa @ Sitno Seckano - if you haven’t visited their delicious blog yet, be sure to stop by - to enjoy their culinary skills :)!!! 



No comments:

Post a Comment

Blogging tips