AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, March 20, 2012

Козуначени рула / Sweet Easter Bread Rolls



Според детенце вече беше крайно време да открием сезона, в който за 2-3 седмици посиняваме от ядене на пробни козунаци :)), а след това цяла година го чакаме същия този период - повече и от самия Великден...

Вдъхновение за този ми първи козуначен опит си признавам, че ми беше невероятно красивата и жизнерадостна десертна чиния, която получих като подарък от две специални мои приятелки още за рождения си ден :) и нямах търпение да се запролети - та да си я покажа!!! Не съм от хората, които си кътат любимите вещи опаковани и прибрани в шкафа, а точно обратното - обичам да си ги ползвам непрекъснато и да им се наслаждавам, но това бижу си беше изключение :)) изваждах си го от време на време от кутията да му се порадвам и да се заредя с пролетно настроение - и си го прибирах обратно, докато успея да приготвя десерт, който да му импонира :))

И не че козуначените рулца, които си станаха цели рулища, са особено пролетни или десертни ;), но пък на вкус се получиха, според детенце "точно като чиниятя!!!" - пъстри, сладки и мнооооого вкусни :)


Благодаря ви, момичета, за прекрасния подарък - уникален е и всяко ястие поднесено в него се превръща в пиршество за сетивата!!! Дори слънцето надникна да му се порадва, докато го снимах :)

И козуначетата изглеждат някакси по-пролетно, поднесени в тази прекрасна  десертна чиния!!


А сега и за козуначените рула :)

Необходими продукти:

1/2 чаша топла вода
2/3 кубче (30 г) свежа мая, или 10 г суха
2 с.л. захар
1 ч.ч топло прясно мляко
1/4 чаша олио
1/4 чаша разтопено масло
1 чаша захар
3 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1 ч.л. пекарска емулсия ром
5 1/2 до 6 чаши брашно
около 1/4 чаша олио - за разточване и оформяне

*** Ако планираме да печем козуначените рула във форма, тестото е добре да е по-меко, а при свободно печене върху хартия - с една идея по-твърдо, за да имат шанс рулата да запазят формата си при печене.

За пълнежа:

30-40 г масло, разтопено
1/4 чаша кафява захар
100 г ядки по избор, нарязани
100 - 150 г сушени плодове по избор, нарязани
настърганата кора от 1 лимон

За глазурата:

1 белтък, разбит на сняг
кристална захар, за поръсване - моята дори e ;) златна 



Начин на приготвяне:

В малка купа разтваряме в топлата вода маята, добавяме  2 с.л. захар, 3-4 с.л. от брашното, разбърква ме и оставяме настрани да втасва.
В голяма купа или купата на стенд миксер смесваме топлото мляко, маслото, олиото,  захарта, яйцата, ванилията, емулсията ром и солта и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят.
Добавяме втасалата смес с маята и разбъркваме с миксера на средна скорост добре.
Добавяме постепенно от брашното, докато се получи меко тесто.
Размесваме с миксера и приставките за тесто около 10-12 минути,  докато тестото стане гладко и еластично (или миксерът :) започне да прегрява).
Прехвърляме тестото в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и обръщаме неколкократно - да се покрие с тънък слой мазнина от всички страни.
Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (аз лично обикновено нямам време и търпение да го чакам, както си му е редът иго оставям да втасва в предварително затоплена до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурназа около 15-20 минути).
Изсипваме втасалото тесто върху намаслена с олио работна повърхност и размесваме около 3-4 минути, да му "изкараме въздуха".
Разтегляме с ръце, или разточваме тестото на една голяма (или две малки) кори с дебелина около 0.5 см.
Намазваме с разтопеното масло, поръсваме с кафявата захар, нарязаните плодове и ядки и настърганата лимонена кора.




Навиваме на стегнато руло, като оставяме ръбчето отдолу, и нарязваме с остър нож на четен брой рулца с ширина около 5-6 см ( 3 пръста).



Окомплектоваме рулцата 2 по 2...


Налагаме ги едно плътно върху друго.


И с намаслената дръжка на дървена лъжица притискаме отгоре - точно по средата на наложените рулца - докато почти опрем лъжицата в работната повърхност.


Измъкваме леко дръжката на лъжицата, като придържаме с пръсти тестото, пооформяме, ако се е издължило повечко при притискането с дръжката и оставяне в предварително застлана с пекарска хартия тава или единична форма.


Покриваме оформените вече рула с еластично фолио или чиста памучна кърпа и оставяме на топло да втасат, докато почти удвоят обема си ( аз отново им прилагам номера със затоплената фурна).


Намазваме втасалите вече рула с разбит белтък и поръсваме с едра кристална или декоративна захар.



Междувременно загряваме фурната на 100С или 80 С с вентилатор.
Печем козуначените рула в загрятата до  100С или 80 С с вентилатор фурна за около 10 минути, след което - без да отваряме фурната - превключваме на 185С или 165С с вентилатор - и печем още 20 - 25 минути.
Ако е необходимо - за последните 10-ина минути - покриваме козунаците с пекарска хартия или алуминиево фолио - да не прегарят.
Изваждаме и охлаждаме върху решетка.



Сервираме ги топли и ухаещи на пролет :), но и изстинали - ако оцелеят - са прекрасни за добавка към сутрешното или следобедното кафе.


У нас се нападат още горещи, "че сърце, майко, не трае" да ги чака да поизстинат - много важно, че можело да спаднат ;)



No comments:

Post a Comment

Blogging tips