AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, April 7, 2015

Козунак Рафаело с кокосово мляко / Sweet Easter Coconut Milk Bread



От миналата година се каня да пробвам кокосовия козунак на Роси и вече мога да ви уверя, че абсолютно си заслужава - уникално ароматен, нежен като консистенция и прелъстително вкусен!!!

Необходими продукти:

4 яйца, леко разбити
240 г захар
300 мл кокосово мляко, леко затоплено
1 с.л. есенция ванилия
2-3 капки концентрирана есенция кокос
1 кг. брашно, пресято - в зависимост от големината на яйцата количеството на брашното може да варира ± 100-ина грама
11 г суха мая ( или 3/4 кубче свежа )
50 г масло, разтопено
50 мл олио

За плънката
100 г бял шоколадов дропс за печене
100 г бадеми, леко запечени и едро нарязани

За глазурата 
200 г бял шоколад за топене
80 мл животинска сметана
50 г масло
1-2 капки концентрирана есенция кокос

За декориране, по избор:
50 г бял шоколадов дропс за печене
венчелистчетата от 3-4 свежи био теменужки, или 20-ина  горски теменужки (нетретирани с препарати)
1 с.л. разбит белтък, за намазване на венчелистчетата
1-2 с.л фина кристална захар, за поръсване на венчелистчетата



А този очарователен поднос ми е подарък от милата ми Роси още за Коледа, но чак сега се фръцкам с него официално, защото ми се искаше да ви го представя с нещо пролетно, в бледа лила :)
Адски ми е любим и си представям само с колко желание ми го е избирала - освен че е невероятно нежен и красив, ми е и късметлийски ;)
Благодаря ти, мила!! Страхотен е!!!


Начин на приготвяне:

От предната вечер захаросваме теменужките, като намазваме венчелистчетата с помощта на четка с разбит на сняг белтък, поръсваме с фина кристална захар и оставяме да изсъхнат.
В контейнера на хлебопекарната, на отворен капак и активирана програма "Тесто" добавяме яйцата, захарта, затопленото кокосово мляко, ванилията и кокосовата есенция и оставяме да се разбият за около 3-4 минути.
Към част от пресятото брашно добавяме сухата мая и започваме да добавяме постепенно към яйчената смес.
Добавяме постепенно и останалата част от брашното, докато получим стегнато гладко тесто.
Смесваме разтопеното масло и олиото и започваме на части да добавяме към тестото, като след всяко добавяне изчакваме мазнината да се поеме напълно от тестото - ако се получи лепкаво тесто, добавяме още малко брашно - до гладко тесто, което се отделя само от стените на контейнера и не се маже под бъркалките.
Изключваме хлебопекарната и стартираме отново програма "Тесто" - вече при затворен капак (при мен програмата продължава 90 минути) и изчакваме края на програмата.

- Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или памучна кърпа и оставяме за 15-20 минути в предварително загрята до 40С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или оставяме в хлебопекарната, при затворен капак, колкото е необходимо (около още 30-ина минути).

- Полученото количество тесто е достатъчно за 3 средно големи козунака - не съм ги мерила като грамаж, защото импровизирах с формата за печене на кръглия козунак :)

Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на 3  части, чиято големина определяме според обема на съдовете, в който ще ги печем. 
Разделяме всяка от частите на 3 (или 2), разтегляме с ръце на триъгълник, поръсваме шоколадов дропс и бадеми, навиваме на руло и усукваме.
Сплитаме или усукваме фитилите и прехвърляме козунаците в предварително намаслени форми за печене, покриваме със стреч фолио или памучна кърпа и оставяме за 15-20 минути в в предварително загрята до 40С фурна да втасват, или докато удвоят обема си.
Превключваме фурната на 110-120С или 100С с вентилатор и печем на тази температура 10-15 минути, след което превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем още 20-25 минути, като към края, ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио - да не прегарят.
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути върху решетка, преди да извадим от формата и отново оставяме върху решетка да се охладят.

Междувременно приготвяме шоколадовата глазура, като изсипваме сметаната в малка тенджера и оставяме на умерен огън да  кипне.
Отстраняваме тенджерата от котлона и малко по малко добавяме шоколада, като внимателно разбъркване сместа с шпатула или дървена лъжица от центъра на съда и бъркаме бавно в малък кръг.
Добавяме следващата доза шоколад и продължаваме да разбъркваме леко в кръг, като постепенно увеличаваме кръга.
След шоколада добавяме постепенно и маслото и есенцията кокос и разбъркваме до пълното им усвояване.
При нанасяне  глазурата трябва да е с телесна температура (35-40С).
Подлагаме лист хартия за печене под решетката с козунаците за изпадналите капките глазура и поливаме козунаците с помощта на лъжица поне на два пъти, като след първото поливаме оставяме шоколада да стегне.
След второто поливане с глазура, поръсваме козунаците със захаросани теменужки и шоколадов дропс.
Вкус на пролет с всяха хапка :)


Поредната рецепта на Роси, която ни е вече любима и ще приготвям отново и отново!! :)




8 comments:

  1. Това е моят козунак! Най-голямата разкошотия с този бял шоколад! Просто веднагически го отмъквам без да питам!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
  2. Чуден е този козунак на Роси, правила съм почти всичките:))
    И тук снимките са чудесни!
    Светли празници!

    ReplyDelete
  3. Ох разкошен е, чак ми рамириса на кокос, шоколад и теменужки. Утре отивам до парка за теменужки и го забърквам! :)

    ReplyDelete
  4. Странно,но толкова са ми пълни очите и душата,че думите ми убягват :) !
    Много,много красиво,цветна феерия с нежен дъх на кокос!
    Поздравления за поредната невероятна презентация на поредния неустоим козунак,Мина!
    Много ми харесва заливката от шоколад и за следващата година си обещавам да опитам и аз!
    А с теменужките буквално ме закова за монитора-толкова на място са в тази рецепта с нежния си аромат и деликатен,виолетов цвят!
    Истинска наслада ми донесе с тази публикация,скъпа!
    Радвам се,че подноса ти носи късмет и нека винаги ти е уютно,вкусно и сладко с него!
    Наистина го избирах дълго и с много желание.
    Прегръдка от мен за всички вас и стискам палци да сте добре! :)

    ReplyDelete
  5. Страхотен козунак и подноса влюбих се в него.завиждам,даже много,но благородно :-)

    ReplyDelete
  6. Страхотен козунак и подноса влюбих се в него.завиждам,даже много,но благородно :-)

    ReplyDelete
  7. Ето това е красота!!!!
    Както винаги страхотни снимки!
    Рецептата ще я пробвам със сигурност за предстоящите празници!
    Хубав ден

    ReplyDelete
  8. Не мога да изкажа възхищението си...Прекрасно,прелестно,уникално козуначе!!!!!

    ReplyDelete

Blogging tips