AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, July 15, 2013

Пиле с прясно зеле по селски в Крок Пот / Slow Cooker Rustic Chicken and Cabbage Stew



Нещо идилично и прозаично :) с урбаничен привкус.

Необходими продукти:

1/2 средно голяма зелка, нарязана на ситно
4 бр пилешки бутчета ( горни и/или долни)
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян пипер, или на вкус, + 3-4 цели зрънца
300-350 г пресни домати, обелени и пасирани (или от консерва)
1 с.л. сладък червен пипер
щипка лют червен пипер или люто чушле,  по избор
1 дафинов лист
2-3 зрънца бахар


Начин на приготвяне:

Поръсваме с половината от солта и пипера пилешките бутчета и запържваме в сгорещения зехтин от всички страни до златисто.
Добавяме постепенно зелето, като разбъркваме, и задушаваме за 4-5 минути.
Добавяме и доматите и сладкия червен пипер, разбъркваме и задушаваме за още 4-5 минути.
Подправяме с останалата част от солта и пипера, дафиновия лист, бахара - притиснат с плоската част на ножа върху дървена дъска (само докато се пропука) и зрънцата пипер.
Разбъркваме и прехвърляме в Крок Пота.
Доливаме с 1/2 чаша (100-120 г) вода или пилешки бульон, поръсваме с щипка лют пипер и похлупваме съда.
Включваме Crock Pot-a на 2 степен за 4 часа.
След като ястието е готово, можем да сервираме веднага, или да запечем без капак в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна, за 10-15 минути, или докато остане само на мазнина.

*** Ако готвим ястието без крок пот - доливаме с вода или пилешки бульон до нивото на зелето, похлупваме съда и оставяме да къкри на средно силен огън за около 40-50 минути и по избор запечем без капак в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна, за 10-15 минути, или докато остане само на мазнина.  докато остане само на мазнина...


У нас рядко го запичаме, че младежът го предпочита "със сос", който сос успя да омаже издайнически чинийката ми, докато сколасам да я снимам :))



4 comments:

  1. Мина, много вкусно и домашно, страхотен уют създава. Поздрави! :)

    ReplyDelete
  2. Страхотна гледка, Мина!
    Нямаш представа какво мисли ми навява, ще ти споделя само първата - да удрям ключа и да си ходя :)
    Поздрави и вкусна :) нова седмица на теб :)

    ReplyDelete
  3. Мина,страхотно вкусна домашна гозбица!Да знаеш как обичам пиле със зеле,направо ми идва да ти отмъкна целия крок-пот,супер е!
    Сърдечна прегръдка и хубави юлски дни ,мила!

    ReplyDelete
  4. Ами това е! Домашно, вкусно ястие! Попрефърцунихме се малко с разни нови ястия, но от старото, традиционното не се отказваме! :)
    Мина, страхотни снимки - направо бих си грабнала порцийката!
    Поздрави!

    ReplyDelete

Blogging tips